tirsdag 5. april 2011

Sommerminner fra Harstad

Barndomsminner fra Harstad...sommerminner!

Nakne føtter i nyklippet duggvått gress, med en indre skrekk om små krypdyr som gjemmer seg i jorden..Det er litt kaldt, men samtidig kjempegodt for små nordnorske barnetær...
Farmors nyvaskede handlenett, mørkeblått og selvfølgelig nystrøket, i den ene hånden hennes, og i den andre,- en nyvasket barnehånd. Kontrastene mellom glatt hud, og en myk farmor hånd er stor, og sitter godt i minne. Veien bort til Hartmanns butikk, skrekkblandet fryd over å løpe over hovedveien. Vente på farmor rett utenfor døren, åpne den og gå inn i den kalde butikken, grøsse litt over kulden der inne, og alle kjøttstykkene som ligger i disken. Lukten av oster og sur melk, hoppe litt på de hvite og sorte flisene, få lov til å hjelpe farmor med å hente melk ut av en kjøler, stolt sette den på disken. Snakke litt med de som jobber der, og undre seg over hvite frakker på gamle damer. Si ha det, og spasere ut i varm sommerluft, deilig etter det kalde, fuktige klimaet inne i butikken!

Karusellen nedenfor kirka, godt brukt, det kalde metallet mot varme hender, glatt og nesten mykt...full fart, rundt og rundt og rundt! Evig optimisme mot kvalme, og alltid komme tapende ut av den duellen.

Gå til byen med pappa, ned på kaia for å hente fisk, skrekkblandet fryd for å falle ut i det mørke vannet, men samtidig trygg, for pappa er jo den sterkeste og flinkeste mannen i verden. Innom meieriet på hjørnet ved det gamle postkontoret for å spise verdens desidert beste soft-is med sjokoladestrø.

Mormors hus, med mange kriker og kroker, blomster på terrassen, med dusinvis av bier som samler blomsterstøv, mamma som kommer med deilige brødskiver med pålegg, det er ingenting som smaker bedre, og med et stort glass hjemmelaget saft ved siden av er lykken komplett.

Sykle fort med venner rundt i gatene, uten hjelm, selvfølgelig, men det var trygt og morsomt, og bilene var få. Rusle ned til den grønne kiosken nedenfor Harstad Skole, med en klam femkroning i hånda, og velge møysommelig godteri til 10 øre pr stykk, i en fantastisk fin og knitrende kremmerhus-pose, som alltid ble stappfull!! Lykke for en liten sjel.

Bade på stranda i Kanebogen, livredd for krabber og tang, men allikevel modig og eventyr lysten. Igjen gå bort til kiosken, denne gangen på campingen, barbent mot glatt og sammentrykket grusvei for å kjøpe lollipop.Skyggene av trærne gir grøsninger, det er kaldt utenfor sola, og det er velsignet deilig der lyset treffer!

Paradis på gatene, klatre i skråninger, skrubbsår på knærne, skitne hender, glatte steiner, jordbær med fløte, pølser fra gågata, og glade og lykkelige mennesker!!

Det er deilig med disse minnene, og jeg skatter dem høyt:-)

Til neste gang,
gode minner til deg fra meg...

2 kommentarer:

  1. Fantastisk, Silje! Du får det sagt på en hærlig måte! Artig å se deg her i blogg-verden! Gleder meg til å følge deg videre <3 klem, barndomsvenninne =)

    SvarSlett
  2. Takk, kjære du:-) Vi får kose oss med bloggene til vi klarer å finne en tid å treffes "in real life":-)

    SvarSlett